Corcovado en Hooglanden - Reisverslag uit San José, Costa Rica van Rebecca Noorlander - WaarBenJij.nu Corcovado en Hooglanden - Reisverslag uit San José, Costa Rica van Rebecca Noorlander - WaarBenJij.nu

Corcovado en Hooglanden

Door: Rebecca

Blijf op de hoogte en volg Rebecca

19 December 2011 | Costa Rica, San José

15 december

Vandaag vroeg opgestaan voor een lange rit naar het Corcovado National Park van totaal 5 uur. De eerste 3 uur hebben we zelf gereden. Vanuit Puerto Jimenez werden we opgehaald door een 4x4 taxi. Deze rit duurde nog 2 uur over een hele slecht begaanbare weg met diepe kuilen en we hebben maar liefst 12 rivieren doorkruist. We waren blij dat we deze rit niet zelf hebben gereden. De chauffeur vertelde ons dat hij 2 keer per jaar zn banden moet vervangen. De bandenboeren doen hier goede zaken...Onderweg stopte de taxichauffeur nog een paar keer omdat hij aapjes in de bomen zag zitten. Het waren white faced en spidermonkeys. De spidermonkey had een kleintje op haar rug heel schattig. Om 2 uur kwamen we eindelijk aan en werd onze bagage overgeheveld op een paardenkar. Het laatste stuk moesten we te voet over het strand afleggen. Dit was een ware hindernis want we moesten een paar riviertjes over. Het strand ziet er hier super uit. De palmbomen reiken bijna tot aan de zee. Helaas is het weer gaan regenen. Het regenseizoen had allang voorbij moeten zijn maar dit jaar duurt deze veel langer dan normaal. Uiteindelijk kwamen we aan bij de Leona tented camp en kregen we eindelijk een warme maaltijd. Een kippenbout met rijst, sla en tortilla chips en guacemole. Dat ging er wel in na zo'n vermoeiende tocht. We slapen weer in een tent met buitendouche waar we alleen koud water hebben uit een kokosnoot. In onze douche hebben we een hele grote palm van wel 20 meter. Een hele aparte ervaring om in de regen te douchen onder een palm! We hebben een tent met ocean view, slechts 3 meter naar het strand! S' avonds heerlijk in slaap gevallen bij het geruis van de oceaan.

16 december
Vandaag hebben we het Nationaal park Corcovado bezocht. Het is slechts 200 meter lopen vanaf het tentenkamp. Zodra we in het park zijn zien we een neusbeertje en 3 grote vogels een soort kalkoenen. Na een half uur bereiken we de Madrigal rivier. Deze moeten we oversteken. Door de vele regen is deze hoger dan normaal. We twijfelen of we het gaan doen want we weten niet hoe diep het is. Na een paar minuten komen twee wandelaars aan de overkant van de rivier en lopen er doorheen. De rivier komt tot aan hun kruis. Hmmmm.....we wagen het er maar op, doen onze schoenen uit. Chris gaat eerst, de stroming is hard, hij komt maar moeilijk vooruit. Uiteindelijk haalt hij de overkant....nu ik, ik besluit mijn broek uit te doen en ga in mn onderbroek door de rivier. Moeizaam kom ik ook weer op t droge. Schoenen weer aan en gaan. Al gauw zien we weer wat aapjes in de bomen, het zijn kapucijneraapjes. We besluiten het pad te volgen via het strand en na een tijdje zien we 2 miereneters! Echt gaaf want deze schijn je slechts zelden te zien. Ze komen steeds dichterbij, op een gegeven moment zitten ze nog maar twee meter bij ons vandaan. Ze zijn helemaal niet schuw echt super! Verder zien we nog wat neusbeertjes en de papegaaien vliegen ons om de oren. Ze zijn wel moeilijk op de camera vast te leggen, maar het is toch gelukt! (volgt nog) en na nog een hele tijd gelopen te hebben keren we weer terug. Het laatste stuk van de route zien we weer kapucijneraapjes. Het is weer een familie en er is een kleintje bij. Ook deze zijn absoluut niet schuw ze zijn nog maar 2 meter van ons vandaan en gaan gerust verder met het zoeken naar eten. Corcovado is echt een prachtig park waar de meeste dieren zijn te zien. S' avonds doen we nog een avondwandeling met een lokale gids. Wellicht zien we slangen en schildpadden op het strand. We zijn een klein slangetje tegengekomen. Verder nog kleine schorpioenen en een middelgrote spin, die je spieren verlamd als je erdoor gebeten wordt. Gelukkig hebben we laarzen aan. We zien ook nog een hele grote pad. Hij zit er heel parmantig bij. Het lijkt net of ie niet echt is. Op het strand gaan we op zoek naar schildpadden. Helaas zien we alleen maar sporen van een schildpad en eitjes die uitgekomen zijn. Het is heel helder en de hemel wordt verlicht door miljoenen sterren. Het is ook heel warm, misschien wordt het morgen een mooie dag.

17 december
Ja hoor de zon schijnt! We staan om half zes op, we worden wakker door de vele vogels en het felle licht. Lekker een koude douche pakken in de buitenlucht onder onze palm. Na een heerlijk ontbijtje maken we een wandeling bij het tentenkamp. Van een aantal belgen die ook in de lodge verblijven hebben we gehoord dat ze de zeldzame groen-zwarte kikker hebben gezien. We gaan ook een kijkje nemen. We gaan bergopwaarts in de hitte, het zweet loopt van onze rug. De route leidt naar een uitkijkpunt vanwaar we een prachtig zicht hebben op de kust. Uiteindelijk zien we het kikkertje. Hij is echt prachtig. Toch de moeite waard deze wandeling. Verder maken we nog een wandeling langs het strand. Alles ziet er nog mooier uit nu de zon schijnt. We zien havikken, gieren en weer een papegaai. Verder zien we nog heel hoog in een boom een slingeraap met haar jong. S' avonds zien we de zon prachtig ondergaan vanuit onze hangmat.

18 december

We maken ons op voor een lange reis. We gaan vandaag nl naar de hooglanden, waar we de zeldzame Quetzal kunnen spotten. Een zeer mooie groenrode vogel met een hele lange staart. Eerst 40 minuten over het strand wandelen. Op het laatst weer een riviertje door. Daarna worden we opgepikt door een 4x4 taxi en rijden we zo'n 2 uur over 24km. We pikken onze auto weer op en na 8 uur komen we eindelijk aan in Copey de Dota. Een hele leuke lodge waar we een open haard hebben en een jacuzzi. De haard komt goed van pas want we zitten hier op 3.000 meter hoogte en hier is het s'avonds nog maar 7 graden. Daarnaast ook superhandig kunnen we gelijk onze natte schoenen en kleding bij de haard drogen en het is ook nog eens romantisch! In het restaurant eten we nog verse forel. Het is er knus met de open haard aan en kerstversiering. Er zijn ook toeristen uit Costa Rica zelf. Die hebben een muts op en een sjaal aan. Ze zijn niks gewend hahaha. Echt grappig het ene moment heb je je bikini aan en het andere zit je bij de open haard.

19 december

Vandaag wederom vroeg op. Wakker geworden door de hond van de lodge. Om 7 uur staat er weer een tour op het programma. Met de eigenaar van de lodge en nog wat andere toeristen gaan we op zoek naar de Quetzal. Na een uur naar een boom te hebben gestaard hou ik het voor gezien en ga terug naar de lodge. Chris blijft nog even, echter geen Quetzal gezien. We gaan op weg naar Santa Maria, bekend om zijn koffieproductie. Ik sla wat koffie in en we vullen de tank, want we gaan een ritje door de bergen maken. We stoppen bij een hotel waar ze ook Quetzal tours doen. We laten ons overhalen om met een gids op pad te gaan. Anderhalf uur lang loopt de gids te fluiten om een Quetzal te lokken. Het mag niet baten. Als troost krijgen we de uitgevallen veren te zien. Nou daar nemen we geen genoegen mee. We rijden verder naar San Gerardo de Dota. Mooie landschappen trekken voorbij. Ik zit achter het stuur, wel spannend zo in de bergen te rijden met haarspeldbochten. Af en toe hou ik mn hard vast maar na een tijdje kan ik me ontspannen en van het uitzicht genieten. We stoppen bij een winkeltje waar ze handgemaakte houten souvenirtjes maken. We vragen of we in deze omgeving de Quetzal kunnen zien. De dame geeft ons de tip dat boven op de berg bij een restaurantje allemaal bomen zijn waar de Quetzal graag vertoefd omdat hij de vruchtjes eet. We besluiten er een hapje te eten. Eenmaal aangekomen bekijken we de omgeving en waarachtig; op een boom bij het restaurantje zit een Quetzal! Het is een vrouwtje, deze heeft een iets kortere staart dan het mannetje maar is niet minder mooi. Eindelijk op de foto en video. We krijgen een heerlijk Costa Ricaans diner en zijn maar 10 euro kwijt. Ook zien we nog de Woodpecker en talloze andere vogeltjes. Ze krijgen nl een bordje met eten op een pateautje. Op dit moment zitten we lekker bij de open haard en zijn we onze koffer aan het reorganiseren. Gelukkig kunnen we in de lodge onze stinkwas wassen. Morgen is onze laatste dag alweer. We pakken nog even een vulkaan mee. De Poas vulkaan met een groen kratermeer. Hopen dat het morgen helder is dan kunnen we m goed zien.